Tříkrálová sbírka 2023
31. ledna 2023 Články CHL

Tříkrálová sbírka 2023

Třiadvacátý ročník celorepublikové Tříkrálové sbírky je ukončen. Letos se pod záštitou Charity Liberec koledovalo v 12 městech a obcích. Jsme rádi, že se tato krásná tradice vrací a je v našem kraji příznivě přijímána.  Díky obětavosti koledníků a štědrým dárcům letos Charita Liberec vykoledovala rekordních 482 108,- Kč. Výtěžek bude použit dle předem schválených záměrů.

Prostředky z Tříkrálové sbírky jsou tradičně určeny na pomoc lidem nemocným, se zdravotním postižením, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným. Sbírka má předem jasně daná pravidla pro rozdělení výtěžku a většina vykoledovaných prostředků zůstává v regionu, kde byly vybrány. Předem jsou také stanoveny záměry, na které se v daném roce vybírá. Z daru, který jste vhodili koledníkům do kasičky, pomůže 65% přímo ve vaší obci nebo regionu (vrátí se do Charity Liberec), 15% využije na své projekty diecézní Charita Litoměřice, 10% pomůže potřebným v zahraničí. Po 5% jde pak na celostátní projekty a režie sbírky a na projekty Charity ČR.
TS 2

Máme velkou radost, že se nám letošní sbírka vydařila. Spolupráci s našimi dobrovolníky stavíme především na vzájemné důvěře a mohu s potěšením říci, že se nám tato snaha positivně vrací. Podařilo se nám vybudovat stabilní základnu spolupracovníků z řad farností, jednotlivců, skautských oddílů, škol a školek i spřátelených sociálních služeb. Každým rokem dobrovolníků přibývá a ti stávající sami hledají další mezi svými známými a přáteli. Je třeba také zmínit, že jsme v letošním roce zaznamenali velkou štědrost dárců, a to navzdory negativním očekáváním. Je povzbudivé, že přestože jsme se ocitli komplikované době, tříkrálová tradice i snaha pomoci bližnímu mají v naší společnosti stále své místo.

Může se zdát, že je nyní Tříkrálová sbírka za námi a můžeme odpočívat, ale tak tomu není. Rok se s rokem sejde a brzy budeme připravovat další ročník. Již teď jsme sesbírali nové podněty a nápady, které v příští sbírce využijeme a nebojím se říci, že budeme opět úspěšní.

MÍSTO KOLEDOVÁNÍ VYKOLEDOVANÁ ČÁSTKA ÚČEL
Český Dub 26 116 Kč Výtěžek sbírky je určen pro Centrum LIRA v Liberci, která pomáhá dětem s kombinovaným postižením a také na podporu handicapovaných a jinak potřebných osob.
Frýdlant 47 141 Kč Výtěžek sbírky je určen na podporu žákyně ZŠ speciální ve Frýdlantu
Hrádek nad Nisou 40 951 Kč Výtěžek sbírky je určen pro Občanské sdružení Hrádek n. N. - Ostrov života z.s. a  Pečovatelský dům v Hrádku nad Nisou.
Chrastava 21 358 Kč Výtěžek sbírky je určen pro Domov sv. Vavřince v Chrastavě.
Jablonec nad Nisou 22 249 Kč Výtěžek je určen jako v  minulých letech pro osoby ohrožené sociálním vyloučením, na pomoc lidem bez domova a na podporu dalších handicapovaných či znevýhodněných osob.
Krásný Les 21 809 Kč Výtěžek sbírky je určen na podporu žákyně ZŠ speciální ve Frýdlantu
Kryštofovo Údolí 14 127 Kč Výtěžek sbírky je jako v minulých letech určen na podporu činnosti Hospice sv. Zdislavy.
Kunratice 6 097 Kč Výtěžek sbírky je určen pro podporu seniorů z Kunratic.
Liberec 207 536 Kč Výtěžek bude použit na podporu Hospice sv. Zdislavy, na projekt Mery Meals, na podporu dětí ze sociálně slabých rodin na prázdninových pobytech, na prevenci patologických jevů u dětí a mládeže, na podporu handicapovaných znevýhodněných a jinak potřebných osob. Na mimoškolní aktivity dětí a mládeže, na podporu Domovů pro matky s dětmi v tísni, Domova pokojného stáří a Charitního šatníku, jež provozuje Charita Liberec.
Nová Ves 17 048 Kč Výtěžek sbírky je určen pro místní základní a mateřskou školu.
Rádlo 32 539 Kč Výtěžek sbírky je určen pro Hospic sv. Zdislavy v Liberci.
Světlá pod Ještědem 6 987 Kč Výtěžek sbírky je určen na podporu handicapovaných a potřebných osob a podporu letních volnočasových aktivit dětí ze sociálně znevýhodněných rodin.
CELKEM 463 958 Kč  
     
ON-LINE kasička 18 150 Kč  
bezhotovostní vklad    
CELKEM VÝTĚŽEK 2023
482 108 Kč
 

Děkujeme všem dárcům, kteří koledníkům ochotně otevřeli dveře a přispěli do jejich pokladniček. Upřímně si vážíme každého výsledku, každé koruny v kasičce. Stejně tak patří naše poděkování všem koledníkům i jejich doprovodu, kteří věnovali nezištně svůj čas ve prospěch pomoci druhým.

Mgr. František Sehoř