Tříkrálová sbírka 2022 ukončena
4. února 2022 Články CHL

Tříkrálová sbírka 2022 ukončena

Dvaadvacátý ročník celorepublikové Tříkrálové sbírky je ukončen. Letos se pod záštitou Charity Liberec koledovalo v 12 městech a obcích. Jsme rádi, že se tato krásná tradice vrací a je v našem kraji příznivě přijímána.  Díky obětavosti koledníků a štědrým dárcům letos Charita Liberec vykoledovala rekordních 379.929,- Kč.

Výtěžek bude použit dle předem schválených záměrů:

Přehled výtěžku TS 2022 a jeho využití

MÍSTO KOLEDOVÁNÍ VYKOLEDOVANÁ ČÁSTKA ÚČEL
Český Dub 19 739 Kč Výtěžek sbírky je určen pro Centrum LIRA v Liberci, která pomáhá dětem s kombinovaným postižením a také na podporu handicapovaných a jinak potřebných osob.
Frýdlant 27 580 Kč Výtěžek sbírky je určen na podporu chlapce z Raspenavy s kombinovaným postižením.
Hrádek nad Nisou 39 971 Kč Výtěžek sbírky je určen pro Občanské sdružení Hrádek n. N. - Ostrov života z.s. a Pečovatelský dům v Hrádku nad Nisou.
Chrastava 17 502 Kč Výtěžek sbírky je určen pro Domov sv. Vavřince v Chrastavě.
Jablonec nad Nisou 17 343 Kč Výtěžek je určen jako v minulých letech pro osoby ohrožené sociálním vyloučením, na pomoc lidem bez domova a na podporu dalších handicapovaných či znevýhodněných osob.
Krásný Les 22 849 Kč Výtěžek sbírky je určen na podporu prevenci patologických jevů u dětí a mládeže.
Kryštofovo Údolí 20 336 Kč Výtěžek sbírky je jako v minulých letech určen na podporu činnosti Hospice sv. Zdislavy.
Kunratice 7 504 Kč Výtěžek sbírky je určen pro podporu seniorů z Kunratic.
Liberec 137 710 Kč Výtěžek bude použit na podporu Hospice sv. Zdislavy, na projekt „Adopce na dálku“, na podporu dětí ze sociálně slabých rodin na prázdninových pobytech, na prevenci patologických jevů u dětí a mládeže, na podporu handicapovaných znevýhodněných a jinak potřebných osob. Na mimoškolní aktivity dětí a mládeže, na podporu Domovů pro matky s dětmi v tísni, Domova pokojného stáří a Charitního šatníku, jež provozuje Charita Liberec.
Nová Ves 12 940 Kč Výtěžek sbírky je určen pro místní základní a mateřskou školu.
Rádlo 29 627 Kč Výtěžek sbírky je určen pro Hospic sv. Zdislavy v Liberci.
Světlá pod Ještědem 2 372 Kč Výtěžek sbírky je určen na podporu handicapovaných a potřebných osob a podporu letních volnočasových aktivit dětí ze sociálně znevýhodněných rodin.
CELKEM
355 473 Kč

ON-LINE kasička 23 456 Kč
bezhotovostní vklad 1 000 Kč

CELKEM VÝTĚŽEK 2022

379 929 Kč

Prostředky z Tříkrálové sbírky jsou tradičně určeny na pomoc lidem nemocným, se zdravotním postižením, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným. Sbírka má předem jasně daná pravidla pro rozdělení výtěžku a je koncipováno tak, že většina vykoledovaných prostředků zůstává v regionu, kde byly vybrány. Předem jsou také stanoveny záměry, na které se v daném roce vybírá. Z daru, který jste vhodili koledníkům do kasičky, pomůže 65% přímo ve vaší obci nebo regionu (vrátí se do Charity Liberec), 15% využije na své projekty diecézní Charita Litoměřice, 10% pomůže potřebným v zahraničí. Po 5% jde pak na celostátní projekty a režie sbírky a na projekty Charity ČR.

Děkujeme všem dárcům, kteří koledníkům ochotně otevřeli dveře a přispěli do jejich pokladniček. Upřímně si vážíme každého výsledku, každé koruny v kasičce. Stejně tak patří naše poděkování všem koledníkům i jejich doprovodu, kteří věnovali nezištně svůj čas ve prospěch pomoci druhým.

Mgr. František Sehoř

Koleda v "jiných" číslech:
Z celkové koledy 355.473,- Kč bylo 69,74% v bankovkách a 30,26% v mincích.
Bankovek bylo 1.297 kusů o váze 1,3 kg a mincí 7.408 kusů o váze 47,63 kg.
Je jisté, že koledníci to nemají lehké - letos koleda vážila 48,93 kg.