Příroda kolem nás
6. března 2020 Články CHL

Příroda kolem nás

Ve čtvrtek 5. března jsme měli to potěšení opět se v Domově sv. Vavřince setkat s panem Petrem Kolomazníkem z občanského sdružení Penthea s nesmírně poutavým audiovizuálním programem „Příroda kolem nás“.

Dověděli jsme se mnoho zajímavostí o přírodě v našem bezprostředním okolí, o přírodě venkova a měst, o tom, jak se čím dál víc zvířat zabydluje ve městech, jak v nich žijí a jakým musí čelit nebezpečím.

Pan Kolomazník nás nejprve seznámil s rostlinnou říší a dověděli jsme se mnohé ze života stromů, kromě jiného například jaký je a kde roste největší strom v Čechách a také na zeměkouli. Dále nám představil významné zástupce živočichů, a to jak bezobratlých, tak i obratlovců - ryb, obojživelníků, plazů, ptáků a savců. Už víme, odkud pochází kapr, jaký je rozdíl mezi slepýšem a ještěrkou, co je třasavka, pokoutník, kuňka i kvíčala a jakému prehistorickému druhu jsou nejblíže ptáci.

Program byl obohacen promítáním záběrů zvířat a předvedením živých exemplářů. Mohli jsme si pohladit sklípkana a užovku červenou a zblízka si prohlédnout žábu kuňku a ježka bělobřichého.

Na závěr pro nás pan Kolomazník připravil kuriozitu, představil nám  mluvící straku, která uměla nejen pozdravit, ale pobavila nás i vtipnými hláškami.