Nouzový pokoj Charity Liberec
20. února 2023 Články CHL

Nouzový pokoj Charity Liberec

Charita Liberec již více než 20 let poskytuje v Libereckém kraji mimo jiné službu azylových domů pro matky s dětmi v tísni.  Od května 2022 pak byl uveden do provozu nouzový pokoj. K rozhodnutí poskytovat tuto službu nás vedlo mapování potřeb žadatelek o službu Domovů pro matky s dětmi v tísni – Domova sv. Anny a Domova sv. Moniky. 

Žadatelky se na nás často obracejí v zoufalé situaci, kdy bezprostředně hrozí ztráta bydlení nebo potřebují pro sebe a děti zajistit bezpečné zázemí. Vzhledem k vytíženosti obou azylových domů jsme jim ve většině případů mohli nabídnout pouze zařazení žádosti do pořadníku žadatelek. Zvažovali jsme proto takový typ služby, který by byl nízkoprahový a mohl by bezprostředně reagovat na krizové situace.

V budově, kde je provozována služba azylového domu, jsme vyčlenili pokoj, který disponuje vlastním sociálním zařízením. Toto bylo bezpodmínečně nutné, neboť podmínka předložit při nastěhování potvrzení o bezinfekčnosti by poskytnutí služby komplikovala. Pokoj jsme zařídili nejnutnějším vybavením – palandou, dětskou postýlkou, lůžkovinami, malou kuchyňskou linkou, vařičem a skříňkou na oblečení.

Pro poskytování služby jsme zpracovali příslušné metodické postupy. Cílovou skupinou jsou matky s dětmi do 18 let věku a těhotné ženy. Služba je poskytována bezplatně, doba ubytování je maximálně 14 dní, během kterých situaci klientek intenzivně řešíme a hledáme vhodné navazující ubytování.

Příchozím jsme kromě ubytování schopni poskytnout trvanlivé potraviny a pokud nemají dostatek oblečení, vystavujeme poukaz do našeho šatníku. Pro zajištění psychické stability klientek jsme schopni poskytnout krizovou intervenci či domluvit službu rodinné terapeutky.

Kapacita pokoje je bohužel omezená, takže můžeme ubytovat pouze matku s maximálně třemi dětmi (přičemž jedno je v dětské postýlce).

Od května 2022 do února 2023 službu využilo 15 matek a 27 dětí.