Léto v Domově sv. Vavřince
15. srpna 2022 Články CHL

Léto v Domově sv. Vavřince

Letní měsíce jsou pro nás každoročně obdobím výletů.

V červenci jsme vyjeli do Hejnic a do Libverdy. V Hejnicích jsme navštívili impozantní baziliku Navštívení Panny Marie, památku UNESCO. Kostelem nás provázel Otec Pavel Andrš, který nám připravil mimořádně zajímavou komentovanou prohlídku. Prohlédli jsme si interiér kostela, ale zároveň jsme mohli nahlédnout i do sakristie a dále jsme se prošli atriem kostela. Poté jsme se ještě podívali k restauraci Obří sud v Libverdě, která je v současné době v rekonstrukci. Rádi jsme sem zavítali, býval to pro mnohé z nás oblíbený výletní cíl. Již nyní se těšíme na jeho obnovení a opětovnou návštěvu.

Hejnice

Začátkem srpna jsme se vypravili na procházku k vodní nádrži Kristýna v Hrádku nad Nisou. Prohlédli jsme si nově upravený a zrekonstruovaný areál včetně sportovišť i atrakcí a chvíli jsme poseděli u občerstvení v jedné z plážových restaurací, kochajíce se pohledy na jezero a okolní přírodu.

Kristýna

Během našich prázdninových toulek jsme také zavítali do chrastavského Muzea historické hasičské techniky, které nás ohromilo rozsahem i kvalitou vystavovaných exponátů. Měli jsme možnost zhlédnout historické stříkačky, hasičská auta, žebříky, nosítka, sanitní vůz a také historické uniformy a přilby. Někteří z nás si prohlédli i dočasnou výstavu miniatur v prvním patře muzea. Děkujeme průvodci panu Šimkovi za zasvěcený výklad a prohlídku, určitě se brzy vrátíme.

has. muzeum

Bistro Bétel na chrastavském náměstí nám několikrát poskytlo příjemné osvěžení a posezení při kávičce, zmrzlině nebo dortíku.