DEN CHARITY
23. září 2021 Články CHL

DEN CHARITY

V pátek 17. září se konal v Domově sv. Vavřince v Chrastavě Den charity. V tento slavnostní čas byly otevřeny brány našeho domova široké veřejnosti. 

Vážíme si, že kromě našich seniorů-klientů a klientek z Domovů pro matky s dětmi, s námi přišli oslavit Den charity zástupci města Chrastavy – paní místostarostka Zita Václavíková a vedoucí kanceláře starosty paní Iva Loučková, dále obyvatelé Chrastavy a senioři z Jablonce, se kterými již několik let udržujeme vřelé přátelské vztahy.

Již tradičně se konala soutěž o nejlepší pokrm, tentokrát měl být připraven z brambor. Zapojit se mohl každý, kdo chtěl předvést své kulinářské umění. Letos se nám sešlo neuvěřitelných 15 soutěžních vzorků a odborná porota měla co dělat, aby zvládla ochutnávku a vybrala vítěze soutěže. Ochutnávaly se pokrmy slané i sladké, teplé i studené, vařené, pečené, smažené. Rozhodování nebylo lehké, protože všechny pokrmy byly výborné. První místo získal bramborový koláč se švestkami a mákem, to byla pro porotu jednoznačná volba, protože koláč skvěle chutnal a zároveň krásně vypadal. Na druhém místě se umístily bramborové placičky se zakysanou smetanou a třetí místo získala kulajda. Výhercům jsme poblahopřáli a věříme, že se jim líbila i jejich získaná bramborová cena. J Návštěvníci Dne charity zvolili jako nejchutnější bramborový pokrm slaný bramborový závin připravený klientkami Domova sv. Moniky.

Než porota rozhodla o nejlepším bramborovém pokrmu, zazpívaly a zatancovaly nám děti z dětského domova v Krompachu. Předškoláčci předvedli čertí show a dívky pochod mažoretek. Jejich vystoupení se moc líbilo a vykouzlilo úsměv na tvářích všem přítomných.

Dále se oslavy nesly ve sportovním duchu. V parku Domova jsme uspořádali štafetový běh na počest Emila Zátopka. A podobně jako on říkal, že převzal štafetu od těch, kdo byli před ním a zase ji předá těm, kdo přijdou po něm, tak v našem štafetovém běhu si štafetový kolík (pro nás symbolicky bramboru) předávaly děti dospělým a dospělí seniorům. Běh představoval koloběh života a chtěli jsme zároveň vyjádřit to, že každá životní etapa má v životě své místo, svůj smysl. Neběželi jsme sice tak rychle jako Emil Zátopek, ale běželi jsme s úsměvem v duchu hesla „Vítězství je skvělá věc, ale přátelství je ještě lepší“. Odměnou za běžecký výkon byla pro děti čokoládová medaile a pro dospělé pivo „Svižný Emil“ z pivovaru Falkenštejn.

Celým odpolednem nás provázely krásné písničky v podání dua Čendy a Pavlíny. Muzikanti hráli na harmoniku, klávesy a kytaru. Pamatovali jsme i na klienty, kteří ze zdravotních důvodů nemohli být přítomni akci venku a šli jsme jim zahrát a zazpívat na pokoje. V parku Domova probíhaly soutěže pro děti, a to opět s tématikou brambor.  Účastníci mohli ochutnat brambory pečené v ohni.