Červen v Domově sv. Vavřince
3. července 2019 Články CHL

Červen v Domově sv. Vavřince

Letní sluneční paprsky a příjemné teploty nám umožnily naplno si užít čerstvého vzduchu při pravidelných cvičeních v altánu a procházkách v parku.  V prostředí naší zahrady jsme měli možnost účastnit se i několik společenských akcí.

Po roce pro nás děti ze ZŠ Chrastava opět připravily Den se zvířaty, v rámci kterého k nám přivedly své domácí mazlíčky. A nebyly to jenom psy a kočky, jak by se dalo čekat.  Soutěžil i králík a dokonce africký šnek.  Celkem bylo dvanáct soutěžících a nebylo snadné zvolit šampiona.  Děti postupně svá zvířátka krátce představily a ukázaly, co všechno dovedou.  Naši klienti pak hlasovali a vybrali vítěze ve dvou kategoriích – v kategorii „Psi“ a v kategorii „Ostatní mazlíčci“. V kategorii psů zvítězila borderkolie  Falco a v kategorii ostatních mazlíčků si první místo vybojoval kocourek Jasmínek.   Děkujeme dětem za milé a nevšední odpoledne.

S příchodem teplejšího počasí jsme přivítali v našem parku ovečky, které u nás každým rokem pobývají od jara do podzimu a jsou naší potěchou.  Rádi je pozorujeme a případně obdarujeme malým pamlskem  - mrkví, jablíčkem či kouskem sušeného chleba.

Stejně jako loni i letos nám své bojové umění představili chlapci a děvčata z libereckého oddílu Vém Camará Capoeira. Obdivovali jsme jejich akrobacii, šikovnost, rychlost a nadšení pro tento krásný a fyzicky velmi náročný sport.

Nově začala u nás probíhat skupinová canisterapie. Spolupráci jsme navázali s  panem Stanislavem Novotným, který k nám přivedl své psí společníky – Pedra a Jacka. Naši klienti se nyní učí psa přivolat a zadávat základní pokyny typu „sedni! “ či „lehni! “. Ti odvážnější již nacvičují chůzi se psem u nohy.
Své místo u nás má i nadále individuální canisterapie paní Pavlíny, která k nám dochází již dvakrát měsíčně.

V červnu jsme pokračovali v pravidelných setkáních s paní Radkou a relaxovali během chvilek s hudbou. Dle přání se naši obyvatelé v rámci „filmových odpolední“ v tomto měsíci podívali na Noc na Karlštejně, Obecnou školu, pohádku Sůl nad zlato a další díl Nemocnice na kraji města.

Katarína Jelínková, pracovnice aktivizace