Leden 2019  v Domově sv. Vavřince

Pozvolna, nenápadně, ale nezvratně jsme se přesunuli do nového roku, roku 2019. Přejme si, ať nám přinese mnoho šťastných dnů, které budeme moci v co nejlepším zdraví prožít.

Počátkem ledna k nám při svém putování zavítali Tři králové. Svým zpěvem tříkrálové koledy a za doprovodu kytary potěšili všechny klienty. Otec Radek Vašinek našim obyvatelům požehnal a popřál mnoho zdraví do nového roku.

S lednem jsme se vrátili k našim rutinním činnostem.

Všechna pondělí patřila dobrovolnici Radce a její muzikoterapii.

V úterý pravidelně cvičíme, trénujeme paměť a v rámci kalendária si každý měsíc připomínáme ať už narození slavných osobností či významné dny měsíce. Tentokrát jsme mimo jiné vzpomínali na dobu a hrdinství Jana Palacha.
cvičení 003

Ve středu se věnujeme hraní společenských her, mezi ty nejoblíbenější paří Bingo, Co víš o Česku a Konečně doma. Ve středu  v podvečer pravidelně probíhá slavnostní mše.

Ve čtvrtky se soustřeďujeme na individuální aktivizaci našich obyvatel, jakou jsou osobní rozhovory, individuální cvičení a posilování paměti.

Ve čtvrteční odpoledne k nám přichází malí dobrovolníci, děti ze ZŠ Chrastava, které si s našimi seniory rády zahrají deskové hry.

Pátky náleží kinu, filmům pro pamětníky. Klienti si sami filmy vybírají, přednost dávají komediím a veselým snímkům. Podívali jsme se na filmy Marie Poledňákové „ Jak vytrhnout velrybě stoličku“ a „Jak dostat tatínka do polepšovny“. Poté jsme se zasmáli slavné historické veselohře „Císařův pekař a Pekařův císař“. Měsíc jsme ukončili vážněji, příběhem o přátelství na život a na smrt natočeným dle skutečné události „Synové hor“.  Vzpomněli jsme na naše první lyžařské závodníky Bohumila Hanče a Václava Vrbatu.

V lednu nás svou návštěvou potěšila i  canisterapeutka Pavlína s fenkou Zuzou a zpříjemnila chvíle našim imobilním klientům.