Konec roku v Domově sv. Vavřince

Také vám prosincové dny plynou rychle jeden za druhým a jsou naplněné tajemným napětím a očekáváním, slavnostní atmosférou a různými vůněmi pečeného cukroví, jehličí a svíček?  Nejinak bylo tomu i v našem Domově.

S napětím jsme očekávali příchod Mikuláše s anděly (čerta raději nechali doma) a potěšili nás vánočními koledami.
mše na Mikuláše 013

Slavnostní atmosféra – to byla adventní neděle 9. 12., kdy se v našem kostele sv. Vavřince v Chrastavě konal benefiční koncert.  Zpěváci Divadla F. X. Šaldy v Liberci a jejich hosté přednesli skladby českých skladatelů baroka a klasicismu. Svátečním slovem promluvil Otec Radek Vašinek. V rámci adventní sbírky jsme získali 9294,- Kč a my děkujeme všem dárcům za jejich příspěvky, které budou použity na rekonstrukci koupelny v našem  Domově.

Vůni - tu nám přinesly první prosincové dny, kdy jsme se pustili do přípravy vánočního cukroví. Letos jsme napekli vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, perníčky a medvědí tlapky.  Společně jsme zavzpomínali na osvědčené recepty našich klientek, jakož i na cukroví, které znaly od svých maminek a babiček.
cukroví Jiřičky 004

V předvánočním čase byl náš kulturní program mimořádně bohatý a pestrý. Zazpívat nám přišly děti z pěveckého sboru Jiřičky při ZŠ Chrastava, pod vedením p. učitelky Kollmannové a p. učitelky Henzlové. S netradiční vánoční besídkou, zpěvem i recitací, ale také i s dárky pro naše klienty přišli chlapci z Dětského domova Chrastava.  Zhlédli jsme divadélko a vánoční písničky v podání dětí z Kroužku malých hasičů v Chrastavě.  Děti ze ZUŠ Chrastava pod vedením p. učitelky Kačenové si pro nás rovněž připravily vánoční koledy, které navíc samy doprovázely hrou na kytary a dokonce pro nás vymyslely i hudební hádanky.  V průběhu jejich pásma písniček a vánočních příběhů jsme z vlastnoručně připraveného těsta uhnětli, upletli a upekli výbornou domácí vánočku.

I v prosinci pokračovala pondělní muzikoterapie s paní Radkou Hlubučkovou. Navštívila nás i canisterapeutka paní Pavlína Bohunová.

V našem kině jsme se podívali na pohádky Mrazík a Tři oříšky pro Popelku.

V pátek 21. 12. 2018 jsme s našimi klienty v předstihu, ale společně, prožili náš Štědrý večer. Po slavnostní večeři jsme si rozbalili dárky a vskutku to byl večer splněných přání. Děkujeme našemu sponzorovi Sberbank Praha za poskytnutý finanční dar, pečlivý výběr, nákup, zabalení i dovoz dárků.
vánoce slavnostní večeře 016
Na závěr děkujeme také všem dobrovolníkům, kteří nám v roce 2018 věnovali to nejvzácnější, tj. svůj čas, svou energii a vlastně kus sebe sama. Velice si toho vážíme a přejeme Všem celý příští rok naplněný zdravím, štěstím a láskou.