Tříkrálová sbírka 2024
6. února 2024 Články CHL

Tříkrálová sbírka 2024

Čtyřiadvacátý ročník celorepublikové Tříkrálové sbírky je ukončen. Letos se pod záštitou Charity Liberec koledovalo v 12 městech a obcích. Jsme rádi, že je tato krásná tradice v našem kraji příznivě přijímána.  Díky obětavosti koledníků a štědrým dárcům letos Charita Liberec vykoledovala krásných 467 623,- Kč. Výtěžek bude použit dle předem schválených záměrů.

Prostředky z Tříkrálové sbírky jsou tradičně určeny na pomoc lidem nemocným, se zdravotním postižením, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným. Sbírka má předem jasně daná pravidla pro rozdělení výtěžku a většina vykoledovaných prostředků zůstává v regionu, kde byly vybrány. Předem jsou také stanoveny záměry, na které se v daném roce vybírá. Z daru, který jste vhodili koledníkům do kasičky, pomůže 65% přímo ve vaší obci nebo regionu (vrátí se do Charity Liberec), 15% využije na své projekty diecézní Charita Litoměřice, 10% pomůže potřebným v zahraničí. Po 5% jde pak na celostátní projekty a režie sbírky a na projekty Charity ČR.
výtěžek

Máme velkou radost, že se nám letošní sbírka vydařila. Spolupráci s našimi dobrovolníky stavíme především na vzájemné důvěře a můžeme s potěšením říci, že se nám tato snaha positivně vrací. Podařilo se nám vybudovat stabilní základnu spolupracovníků z řad farností, jednotlivců, skautských oddílů, škol a školek i spřátelených sociálních služeb. Každým rokem dobrovolníků přibývá a ti stávající sami hledají další mezi svými známými a přáteli. Je třeba také zmínit, že jsme v letošním roce zaznamenali velkou štědrost dárců, a to navzdory negativním očekáváním. Je povzbudivé, že přestože jsme se ocitli komplikované době, tříkrálová tradice i snaha pomoci bližnímu mají v naší společnosti stále své místo.

Může se zdát, že je nyní Tříkrálová sbírka za námi a můžeme odpočívat, ale tak tomu není. Rok se s rokem sejde a brzy budeme připravovat další ročník. Již teď jsme sesbírali nové podněty a nápady, které v příští sbírce využijeme a nebojím se říci, že budeme opět úspěšní.

Velké poděkování patří všem koledníkům i jejich doprovodu, kteří věnovali nezištně svůj čas ve prospěch pomoci druhým. Díky jejich obětavosti nasazení i novým nápadům se může Tříkrálová Sbírka v našem regionu stále rozrůstat.

Děkujeme všem dárcům, kteří koledníkům ochotně otevřeli dveře a přispěli do jejich pokladniček. Upřímně si vážíme každého daru, každé koruny v kasičce.

Mgr. František Sehoř
ředitel Charity Liberec